Latest

KAR - Fu “KAR”a

Articles/makaleler

  /   2087   /   07 January 2015, Wednesday

 Print
Çocukluğunda KAR mevsimlerinde yaşanan aKARyakıt sıkıntısını hatırladı.Sonra da KARda üşüyen çocukları , fuKARaları ,sığınmacıları ve onları gözden çıKARmış istirâhate çekilmiş insan topluluklarını . KARdeşi KARdeşe kırdırarak KARiyer basamaklarında yükselen, alaKARte menüsünü sofrasından eksik etmeyen, mal ve ikbâl hırsı tükenmeyen OburDünyalıları.

  


Okuyucuya Not :Bu Yazı OULIPO kural altında yazılmıştır. Yazıda, sözcüklerin içinde Toplam  72  adet “KAR” kelimesi geçmektedir.


Fu “KAR”a

Camdaki buğulu kelebek krizalit idi. Önce içi KARardı. dev bir KARaltının içindeki  zarftan çıKARdığı  mektubu okudu. Tanelere baktı . KAR tanelerine . “Tane” diye tekrar edip, KAR kalktığında tohum toprakla buluşacak diye hayal etti. KARantinada çıtını çıKARmadan geçen günlerde, KARı koca arasında kana KARışır bazı sözcükler ve bazı KAR taneleri. Hepsi güzel, hepsi çiçek gibi. Böylesine güzel,baştan çıKARıcı bir tabiat tablosu adeta bir KARma sergi. Arasına KARbon kopya kağıdı konmuş insan icadı  çoklarca sayfaya ve naKARatlara inat  “biriciklik” hakim her daim. Bir de efKAR. 


Rüzgâr KARayelden esiyordu. Sadece bir kaç dakika kapadı gözlerini .KARışık rüyalar  gördü.Üşümüş donmak üzereydi neredeyse. Yüreğini ve bedenini ısıtmak için dokundurduğu el ve ayak parmak uçlarında  KARıncalanma vardı. Başına musallat olan ağrıyı gidermek için alnını ovuşturdu. Katlanış şekillerini bozmaktan korKARcasına düşüncelerini hislerine saplıyordu KAR.


KARnı acıkmıştı. Lapa lapa yağıyordu KAR. Lapa olsa yerdi şimdi. KalKAR kalkmaz  “Yola gideni uğurlayanlar ve yoldan geleni KARşılayanlar”  isimli KARla kaplı merdiveni  çıKARken  bir dağ düşündü. Güvendiği bir dağ. KAR yağsa bir tek bu dağların üzerine düşmese diye.Düşünceler tabiata aykırı düşmezlerse,düş olmaktan çıkıp  hakikat olurlardı. 


Sahilde  sadece bir kaç KARga , suda bir batıp bir çıkan KARabataklar  ve KARgo gemisi vardı. KARpuz kabuğu sudan çıkmış, KARanfil  mevsimi çoktan geçmiş ,KARakış gelip bastırmış, gece sabaha KARşı, taneler irileşmişti. 


O sabah martılar yerine KARgalarla selamlaştı. KARton bir  koli içinde KARda  henüz doğum yapmış  köpeği ve yavrularını kuytu ve sıcak bir köşeye aldı. 

KAR , yuKARıdan aşağıya doğru tane tane fakat göründüğünden daha KARmaşık yağıyordu,onu KARşılayan coşku ve hüzne tebessüm etti. 

Çocukluğunda KAR mevsimlerinde yaşanan aKARyakıt sıkıntısını hatırladı.Sonra da KARda üşüyen çocukları , fuKARaları ,sığınmacıları  ve onları  gözden çıKARmış  istirâhate çekilmiş insan topluluklarını . KARdeşi KARdeşe kırdırarak KARiyer basamaklarında yükselen, alaKARte menüsünü sofrasından eksik etmeyen, mal ve ikbâl hırsı tükenmeyen  OburDünyalıları. 


Dallarından topaklanmış KAR dökülen ağaca, üzerinde “fuKARa” yazılı  bir  panKARt astı . Sonra çömelerek  KARe şekil çizip içine  ‘Müslüman KARdeşler’ yazdı bir küçük çocuk KARda. Çelimsiz  bedeniyle  çöp konteynırlarını KARıştırmaya başladı. FedaKAR bir anne kolları sarsa şimdi diye geçirdi içinden. 

Sen dün uyurken de bu sözcükleri sayıkladın dedi diğer çocuk. KARdaki yazıyı silip “Müslümanlar KARdeştiler” yazdı. Paltosunun içine giydiği  polar onu yeterince ısıtıyordu, mantosunun düğmelerini çözüp  çıKARdı  ve bir başka çocuğa verdi.


Annesi muhalifler tarafından katledilmiş ve bir başka aile ile birlikte göçmüş ,kendisini dilendirmeye çalışanların elinden kaçmış Suriyeli çocuk paltoyu giyerken sordu “ Onları Allah’a şikayet etmememiz için geçerli bir mâzeretleri var mı ?” 


Kendi çıKARları  ve ihtiyaçları ile  sınırlı olmayan bir çalışma,üretme ve yardımlaşma  gayretindeki , çevresindeki  insanların iyiliğine,refahına  mutluluğuna katkı sunan ve KARşılık beklemeyen  gözü KARa güzel insanların varlığı ve dostluğu yaşamın anlamını güçlendiriyordu. 


Biraz geçmişi biraz günü KAR tanelerinde  KARıştırıp  her daim KARamsarlığa arkasını  dönen müstesnâ  KARarlılığını  diğer çocuğun  yüzüne  baKARak  göstermeliydi. Avucunda bir anahtarla saklandı KARların koynuna. 


H.Çiğdem Yorgancıoğlu

www.cigdemyorgancioglu


<photo id="1" />
  

Comments