Latest
Cigdem YORGANCIOGLU VERTICAL WIND TUNNEL-Istanbul
Cigdem YORGANCIOGLU VERTICAL WIND TUNNEL-Istanbul

BEYOND GRAVITY WITH VERTICAL WIND TUNNEL H.Cigdem Yorgancioglu

Globetrotting World Tour Project-dünya Gezgİnİ 107 Ulke As Of Dec 2018 - Sports

  /   1725   /   17 September 2018, Monday

 Print
BEYOND GRAVITY WITH VERTICAL WIND TUNNEL ISTANBUL HICRAN CIGDEM YORGANCIOGLU H.Cigdem Yorgancioglu

  

BEYOND GRAVITY WITH VERTICAL WIND TUNNEL

H.Cigdem Yorgancioglu

Sept2018

 

 

My event calendar is completely changed in a second after meetings  (held in  European side of İstanbul) of the day, folowing the     stimulated interest in flying in town.Pushing the boundaries sounds like  motto or mantra in my life. Having been in 106 different counries all over the world , never missed the extreme events like this.

 

If you seek a tranquil day without exhilarating activities VWT is not for you, how about the opposite. Breathtaking: experience. Why not … Sounds easy to be addicted to such amazing  instant but not strong adrenaline in first seconds. Surely  one of the most spectacular involvement  in life in first trial.

 

Float and experience the thrilling ,stimulating sensations of flying and being flying acrobat, in Taksim Square of astounding Istanbul with supervision is not a dream with such  realistic flying simulation you dont need to be a skydiver or paratrooper at all. After having short video  training program for  flight instructions and being  provided with the indispensable equipment (suit, hair cap, earplugs, and helmet).and then stretching, I was ready for  flying sessions.   First seconds may or may not be miraculous  but never give up unless you have serious health problem. Strongly recommended .

 

 

My vertical wind tunnel experience was great with the open Aerodium outdoor tunnel which is situated at Taksim not only for  public entertainment, shows,  but also for  marketing  Teknofest event in coming days. displaying advertising banners. The Teknofest Istanbul Aerospace and Technology Festival is organized by the Turkey Technology Team Foundation (T3) to promote and to showcase Turkey's rapid advance in technology.It will be held from September 20-23, 2018 in what is soon to be the world's largest airport which we call 3rd airport of Istanbul for the now being. . 

 

 

Aerodium is the original inventor of vertical wind tunnels for public entertainment in between.The world's first public wind tunnel was launched in 1979 for customer entertainment at Aerodium Canada.Technology purchase prices for this tunnel starting at 500,000 EUR (for rental - starting at 50,000 EUR) though some articles indicated in the contract (140kgs) actually there is no weight restrictions

 

 

 

 

SEVİNÇTEN HAVAYA UÇMAK İÇİN SERBEST UÇUŞ SERBEST .

 

Çelik platform üzerine kurulmuş, alt kısmındaki jet pervanesi vasıtasıyla yüksek hava gücüyle  havada serbest uçuş deneyiminin diğer adı Dikey rüzgar Tüneli platformu. Etkinlik için Letonya'dan getirilen Platform yüksekliği 8 metre, çapı ise 25 metre .Taksim’in tam da göbeğinde.Teknoloji ve ekipman Aerodium ile ete kemiğe bürünmüş.

 

Gökyüzünde Süzülmek için Saatte 20 kişi, Siz hayal edin biriken kuyruğu

 

 

Uçsuz bucaksız dünyanın dört bir ucuna uçmuş, uçarılıkta uçurtmasını  gökyüzüne asmış biri için uçmak sadece ayakların yerden kesilmesi değil baktığı ve gördüğü her şeye yeni bir kuş bakışı mesafeden bakarken, avuçlarında insan sıcaklığıyla  yaşamı anlamlandırmaktır belki de   .

 

İstanbul ne kadar tepeden seyredileblir ki şairin mısralarına dokunmak için ama Beyoğlu Taksim gözükebilir size kollarınız kanat olmuşken .  Kendi kanatlarıyla uçmak kulağa hoş geliyor böyle olmasa da havalara kanatsız uçmak için havalanıp hava durumuna aldırmaksızın  İlk gün 4 saat kuyrukta bekledikten ve İstanbul semalarındaki sağanak yağışa eşilik eden şimşeklerin hezimetine uğrayıp ertesi gün aktiviteye talip olduktan sonra, alınan kısa bir video gösterimi eğitimin ardından ekipmanı da donanıp bir kaç gevşeme egzersizinin  sonunda bir kılavuz eşliğinde Dikey Rüzgar Tüneli deneyimini tecrübe etmek hayli heyecan verici oldu. Kendinizi mavinin koynuna ve kılavuzunuza aynı anda bıraktığınız için adrenalinin çok yüksek olduğunu söylemek yanıltıcı bir ifade olur daha çok eğlenceli denebilir. Zira çok uçarsanız aşağı çekerek sizi dengeleyen ya da alçalırsanız yine bu konuda müdahele eden bir rehber olduğunda özgür irade sınırlanmış olmakta. Tabi bu  bir acemi için olması gereken bir şey.  lk saniyeler alışmakla geçerken yükseldikçe keyfine varıyorsunuz. Ben tekrar denerim.

 

Rüzgar tüneli ilk olarak 1979 yılında kanada’da lanse edilmiş ve bu nevi tünellerin ilk muciti de Aerodium olarak tanıtılmış. Letonya’dan getirilen Rüzgar tünelinin  amacına yönelik  basında yer alan tanıtımlar ekseriya şu şekilde ortaya çıkmakta . “Havacılık, uzay ve teknoloji konularında toplumun genelinde farkındalık oluşturmak, bu alanda çalışan gençleri desteklemek, çocukları ve gençleri geleceğin teknolojileri üzerinde araştırma yapmaya ve çalışmaya özendirmek amacıyla Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde 20-23 Eylül tarihleri arasında İstanbul Yeni Havalimanında düzenlenecek TEKNOFEST kapsamında Taksim Meydanı’nda kurulan “Dikey Rüzgar Platformu” İstanbullulara heyecan ve adrenalin dolu dakikalar yaşatacak”.

 

 

 

 

  

Comments