Latest

UZMANLARIN BITCOIN VİZYONU “YA ALANIN ELINDE PATLAYACAK YA ALMAYAN BİN PIŞMAN

Articles/makaleler - Academic - Ict- Information Technology -Telco

  /   2923   /   16 August 2017, Wednesday

 Print
SOURCE : REF : Çiğdem YORGANCIOGLU - (UPA) Uluslararası Politika Akademisi- 15 Aug 2017 http://politikaakademisi.org/2017/08/15/uzmanlarin-bitcoin-vizyonu-ya-alanin-elinde-patlayacak-ya-da-almayan-bin-pisman/ Küresel piyasalarda, Dolar ve Euro’ya alternatif olarak lanse edilen ve belli algoritmalara sahip olan yeni çağın sanal para birimi. “Bitcoin” Kısa adı BTC. Fütürüstlere göre algoritmaların kendi başına işlem yapabilecekleri meselesiyle beraber kaotik bir düzen içinde yeni bir düzeni getirmesi beklenen bitcoin şimdilerde paranın tarihini yeniden yazıyor. Her ne kadar uzman ve fütüristler geleceğin meslekleri arasında adını anmasalar da şayet tutunur ve rüştünü ispetlarsa “Bitcoin madenciliğinin-mining” de endüstri 4.0 sonrası yeni meslekler arasında yer alacağı öngörülebilir.

  

UZMANLARIN BİTCOIN VİZYONU “YA ALANIN ELINDE PATLAYACAK YA ALMAYAN BİN PIŞMAN”

 

SOURCE :    REF : Çiğdem YORGANCIOGLU  - (UPA) Uluslararası Politika Akademisi- 15 Aug 2017  http://politikaakademisi.org/2017/08/15/uzmanlarin-bitcoin-vizyonu-ya-alanin-elinde-patlayacak-ya-da-almayan-bin-pisman/

 

 

Küresel piyasalarda, Dolar ve Euro’ya alternatif olarak lanse edilen ve belli algoritmalara sahip olan  yeni çağın sanal para birimi. “Bitcoin” Kısa adı BTC. Fütürüstlere göre algoritmaların kendi başına işlem yapabilecekleri meselesiyle beraber kaotik bir düzen içinde yeni bir düzeni getirmesi  beklenen bitcoin şimdilerde paranın tarihini yeniden yazıyor. Her ne kadar uzman ve fütüristler geleceğin meslekleri arasında adını anmasalar da şayet tutunur ve rüştünü ispetlarsa “Bitcoin madenciliğinin-mining” de endüstri 4.0 sonrası yeni meslekler arasında yer alacağı öngörülebilir.

 

 

 

Burada kullanılan peer to peer (P2P) sistemli teknolojiler açısından; kısaca Bitcoin sisteminde yapılan ödemelerin doğrulanmasına yarayan açık anahtarlı şifreleme (asimetrik şifreleme), noktadan-noktaya ağ bağlantısı ve proof-of-work gibi teknolojilerden sözedebiliriz.   Ödemeyi yapan adresten alıcı adrese şifrelenmiş olarak imzalanarak gönderilen Bitcoin mekanizmadaki işleyişe bakıldığında her işlemin ağa duyurulumunun yapılması ve blok zincirinde yerini alması sayesinde eklenen bitcoinlerin birden fazla kere kullanılmasını engeller. Bu bağlamda Bitcoin bu gibi teknolojileri kullanarak, herkes için hızlı ve son derece güvenilir bir ödeme ağı sağlama potansiyeline de sahip olduğu görüşü yaygın. Her ne kadar böyle lanse edilse de kimi uzmanlar geçmişteki argümanları devam ettirerek buna katılmıyor ve hileye açık zaafiyetleri olduğunu ileri sürmekteler[i]. Yine de belli başlı protokollere tabi olması ve protokoller çerçevesince yapılan her işlemin şifrelenip kayıt hafızasına sahip olması hasebiyle cüzdanının şifresini çaldırmak, bilgisayarın hacklenmesi gibi kullanıcı hatası ya da ihmali neticesinde hasıl olan durumlar haricinde sistemin güvenlik sorunu bulunmadığını savunanlar çoğunlukta. 

 

Enflasyon riski düşüklüğü, çökme riski olmaması, çiple taşınması sayesinde kolay çalınmaya karşı nispeten daha korunaklılığı gibi avantajları bulunan Bitcoin adeta bir fenomen halne geldi.   ilk başta    teknoloji tarafında hayatımıza girdiğinde uyusturucu kartellerinin para aklamada kullandığı para birimi algısı ile “notorious-kötü nam salmış “ bir  algı yaratan, hem aşağı hem de yukarı yönlü riskleri bünyesinde barındıran  Bitcoin  bugün yatırımcıların iştahını giderek daha da kabartan bir dijital para birimi haline geldi. İçinde bulunduğumuz sene dünya genelinde patlak veren  Ransomware- “ Wanna Cry” virusü ile birlikte  internet suçlarında ödeme yollarının başında gelmesi nedeniyle pek çok kez adından bahsettiren, daha bu sene Nisan ayının son çeyreğinde 1250 Amerikan dolarını test eden, Haziran ortalarında 2500 ler seviyesine gelen    Bitcoin  değerini her geçen gün arttırmaya devam ediyor. Bununla da kalmayıp Altın fiyatlarının Bicoin’deki sert yükselişe etkisi ve aralarındaki pozitif korelasyon giderek daha da görünür hale geldi. Geçtiğimiz hafta sonunundan sonra süksesinden adeta yanına yanaşılmıyor.  1 Bitcoin 4100 Amerikan doları  seviyesini aşmış durumda. zirve yapmış ve tarihi bir rekora imza atmıştı . Altını geride bırakarak bugün 14 Ağustos 2017 itibarıyla ise yeni bir rekor tazelemesi daha yaparak 4125 seviyesine ulaştı. Bu rakamın TL karşılığı açısından 14bin seviyesinin üzerinde olduğunu söyleyebiliriz..2010 senesinde 0.03 Amerikan doları ile pazara giren Bitcoin, 2012 yılında 13 Amerikan dolar seviyesine ulaştı. 2013 yılında ise 266 dolara kadar yükselen Bittcoini 2010 senesindeki Bitcoin furyasında portfyüne katanların etekleri bugün zil çalıyor. Tabi bu artışın sürmesiyle bitcoinin tamamaıyla dolaşıma girmesi ve popülerliğini koruması mümkün olduğu kadar aniden değerinin düşmesiyle pabucunun dama atılması da beklentiler arasında. Bu bağlamda kimi uzman stratejistler Bitcoin fiyat hareketliliğinin gelecekteki yönüne dair “bugün çıkar yarın düşer” anlamında İstanbul Sarı ticari taksi plaka piyasasındaki spekülasyonlarla bile karşılaştırmaktalar.


Maaşlar bitcoinle ödenecek mi?  Yatırım portföyüne alınacak
 kadar değerli bir akçe olacak mı? 22inci yüzyılın para birimleri arasındaki yeri ne olacak? Teknik anlamda 21 Milyon bitcoin üretilebilmesinin sonuçları piyasalara nasıl yansıyacak? Kağıt paranın yerine  geçecek mi? Amerikan Merkez Bankası Bitcoinin gidişatına FED ne diyecek?  Değer artışındaki yükselelişler  bir balon mu,Şayet öyle ise balon nerede ve ne zaman patlayacak? Yine buna bağlı olarak,şayet bugünkü 4215 değer 5000 Amerikan dolarına  yükselirse  ve piyasada  bu “ balon “olarak algılanırsa düzeltme gelir mi? Bu ve benzeri envai çeşit sorunun cevapları  hep merak konusu. . Bitcoin enstrümanının neye göre fiyatlanmakta olduğu da en çok merak edilen konular arasında.

 

Arkasnda Devlet,Ordu Merkez Bankası SPK vb otoritenin olmaması gibi hiç bir devlet ya da kuruluşun himayesinde bulunmamasından kaynaklı taşıdığı riskler sebebiyle,  henüz güvenli bir liman olarak görülmeyen Bitcoin için  ABD Dolarını arkasındaki Ordu ya da EURO’nun  arkasındaki  AB konsensusu gibi bir güç arayışı ise halen  sürmekte. Zira izi i sürülemeyen bir para ve  kaybedenin karşısında bir muhatap ya da merci bulunmaması dünya genelinde finans piyasalarında tutunmasının önünde  riskler nedeniyle engel teşkil etmekte  Bu noktada ABD, ve dahi  FED  “Yürü Ya Bitcoin” dese Amerikan Dolarının tahtına ha oturdu ha oturacak. Hal böyleyken, günün gelişmelerini anlamak ve öngörülere dair vizyon geliştirmek  için ilk ortaya çıkışından bu yana  aradan geçen 10 yıl içinde yarısından biraz fazlasına denk gelecek bir döneme bakarak Bitcoins’in  ilklerine ve tarihi gelişmelerindeki genel trend ve tekrarlara göz atmakta fayda var.



BİTCOIN’E “GOOD WIFE” PERSPEKTİFİYLE BAKIŞ

 

“History of Bitcoin”sitesinden on yıllık geçmişine baktığımızda  Bitcoinin tarihine dair  efsaneye göre diye belirtilen ilk bölümde , [ii]Satoshi Nakamoto’nun  2007'de Bitcoin konseptinde çalışmaya başladığından bahsedilmekte. Japonya'da yaşamakta olduğu kaydedilirken, Nakamoto'nun birden fazla kişinin ortak takma adı olabileceği düşünülmesinin de altı çizilmekte.

 

Şimdilerde FX TV’de  tekrarları yayınlanan, başından sonuna tüm bölümlerini izlemekten hoşnut olduğum ve zamanında  CBS [iii]kanalı tarafından gösterime girer girmez daha ilk sezonundan Emmy ve Altın Küre ödüllerini alan  Amerikan hukuki drama  dizisi olan “ Good Wife” izleyicileri hatırlayacaklardır. Dizinin savunma avukatı  Alicia Florick  3üncü sezon 13üncü  “Bitcoin for Dummies” isimli 2012 de yayına giren episodunda yasadışı yeni bir çevrimiçi para (dijital para ) icat eden ve ABD Hazine Departmanının peşine düştüğü bir müşterinin adını açıklamadığı için tutuklanan bir avukatı yani,  Dylan Stack’ı (Jason Biggs) savunmuştu. Dizideki bölümde paranın isminin “Bitcoin” olduğu da açıkça zikredilmekteydi.Pop kültüründe dijital okur yazarlık anlamında bir hayli vizyon açııcı olan dizinin sözkonusu episodun, ilerleyen dakikalarındaki gelişmelerinde mucidin “birden fazla kişi” olduğunu da görmüştük. Bu anlamda dizinin bu bölümü gerçek  yaşamdaki Bitcoin tarafındaki gelişmelerden feyz alınarak hazırlanmıştı .Davayı aldıktan sonra  Alicia ‘nın oğlu ile birlikte Bitcoinin ne olduğunu anlamaya yönelik araştırmaları sırasında  içinde mutlak değerler, logoritmik fonksiyonlar, iki bilinmeyenli denklemler olan bilgisayar sayfa görüntülerine paralel oynadığı replikler oldukça akılda kalıcıydı.Davanın görüldüğü esnadaki replikler de bir o kadar etkileyiciydi. Tabi tüm bu repliklerin episodun final anındaki kadar çarpıcı olduklarını da söyleyemeyiz. 

 

Meraklılarına ve Bitcoin’e Şikago (Chicago )üzerinden ABD algısı açısından bakmak isteyenlere,  dizinin ilgili episodunu daha önceki bölümleri izlememiş olsalar dahi, anlaşılmakta pek  de fazla zorluk çekilmeyecek olması nedeniyle seyretmelerini tavsiye ederim.

 

 

 

Yeniden History of Bitcoin kaynağına dayalı Bitcoin tarihçesine döndüğümüzde 15 Ağustos 2008 tarihinde İlginç bir patent başvurusu konu alınmış ve Neal Kin, Vladimir Oksman ve Charles Bry, bir şifreleme patent başvurusu için bir başvuru yapıyor. Üç şahıs da Bitcoin konseptinin yaratıcısı olduğu iddia edilen Satoshi Nakamoto ile bağlantısını inkar ediyorlar. 18 Ağustos 2008 Bitcoin.org kayıtlı Bitcoin.org doğar! Alan adı, kullanıcıların anonim olarak alan adlarını kaydetmelerini ve halen Bitcoins'i kabul etmelerini sağlayan anonymousspeech.com adresinde kayıtlı hale gelmişti.

 

31 Ekim 2008 Beyaz kağıt yayımlandı. Nakamoto, Bitcoin para birimini tanımlayan ve para biriminin kopyalanmasını önlemek için çift harcamayla ilgili sorunu çözen metzdowd.com şifreleme posta listesinde bir tasarım dosyası yayınladı. 9 Kasım 2008[iv] Bitcoin Projesi SourceForge'u Keşfetti Bitcoin projesi, açık kaynak yazılımının geliştirilmesi ve dağıtılması üzerine odaklanan bir topluluk işbirliği sitesi olan SourceForge.net'de kayıtlıydı ve takvimlrer  3 Ocak 2009' u gösterdiğinde Genesis Bloğu olan  Block 0 devreye girmiş. 9 Eylül 2009’da Sürüm 0.1 yayınlanmıştı. 12 Ocak 2009 İlk Bitcoin işleminin yapıldığı an olarak tarihe geçer. Bitcoin para birimiyle yapılan sözkonusu işlemi, blok 170'de, bir geliştirici ve kriptografik eylemci olan Satoshi ve Hal Finney arasında gerçekleşmişti. 5 Ekim 2009 tarihinde New Liberty Standard, bir Bitcoin değerini US $ 1 = 1,309.03 BTC olarak belirleyen bir Bitcoin döviz kurunu, Bitcoins üreten bir bilgisayarı çalıştırmak için elektriğin maliyetini içeren bir denklem kullanarak yayınladı. 12 Ekim 2009 # Bitcoin-devin , freenode IRC'ye saldırdığı tarihti . 16 Aralık 2009 tarihinde Sürüm 0.2 yayınlandı. 6 Şubat 2010 da bir döviz cinsi doğdu. 18 Şubat 2010 tarihinde, Ağustos 2008'de Neal Kin, Vladimir Oksman ve Charles Bry tarafından açılan şifreleme patent başvurusu yayınlandı. 22 Mayıs 2010 BTC tarihinde yeniden bir dönüm noktasıydı. Bitcoins'i kullanan ilk gerçek dünya işlemi, bir Jacksonville, Florida programcısı Laszlo Hanyecz, Bitcoin Forum'da bir pizza için 10.000 Bitcoins(BTC) ödemesi teklif etmesiyle döviz kuru pizza alım fiyatını yaklaşık 25 Amerikan dolarına  yükseltti. 7 Temmuz 2010'da Sürüm 0.3 yayınlandı. 11 Temmuz 2010 da gündemde  “Slashdot” konuşulmaktaydı .

 

12 Temmuz 2010 tarihi yeni bir dönüm noktasıydı zira Bitcoin değeri on kat artmıştı . Bitcoin'in döviz değeri, 12 Temmuz'da başlayıp beş gün süreyle on kat artarak 0,008 ABD doları / BTC'den 0,080 ABD Doları / BTC'ye yükseldi. Ardından 17 Temmuz 2010 MtGox Bitcoin döviz piyasasının Jed McCaleb tarafından kurulduğu tarih oldu. 18 Temmuz 2010'da ArtForz bir OpenGL GPU karma çiftliği kurdu ve ilk Bitcoin bloğunu üretti. 15 Ağustos 2010’da Bitcoin sisteminde, Bitcoins'in hatalı doğrulanmasına neden olan bir güvenlik açığı keşfedildi ve 184 milyar Bitcoins üretilmesine neden oldu. Ekim 2010'da Kara para aklamayı ve teröristlerin finanse edilmesini önleme politikalarını geliştiren ve teşvik eden hükümetler arası bir grup olan  Financial Action Task Force, (Mali Eylem Görev Gücü), terörist grupları finanse etmek için dijital para birimlerinin kullanımı hakkında uyarı amaçlı Money Laundering Using New Payment Methods'u (Yeni Ödeme Yöntemleri Kullanılarak Para Aklama) yayımladı.Aynı yıl Ekim ayında birkaç ay boyunca 0.06 ABD doları / BTC hızında duran Bitcoin döviz kuru tırmanışa geçmişti.Kasım ayına gelindiğinde MtGox'daki son ticarete göre dolaşımdaki Bitcoins sayısını çarparak hesaplanan Bitcoin ekonomisi 1 milyon doları aşmıştı.MtGox'un fiyatı da 0,50 ABD Doları / BTC'ye ulaşıyordu. Aralık ayına gelndiğinde ise Bitcoin Forum üyesi, Nokia N900 mobil bilgisayar için yazılmış olan Bitcoind'i derledi.Hemen ertesi gün 8 Aralık’ta Bitcoins'in taşınabilirden–taşınabilire (portable-to-portable transaction of Bitcoins) ilk işlemi, ribuck  Bitcoind'i kullanarak[v] 0.42 BTC'yi gönderdiğinde gerçekleşti. Ardından Bitcoins için ilk çağrı opsiyonu sözleşmesi # bitcoin-otc pazarında satılmaktadır. İşlem, nanotüp ile sgomick arasında gerçekleşti.

 

2011 senesine gelindiğinde Bir Bitcoin pazarı olan Silk Road(İpek Yolu) uyuşturucu ticareti için yasadışı pazarlar başlatıyor ve uyuşturucu için eBay deniyordu. Tonal sayı sistemini tercih edenler için tasarlanmış Tonal Bitcoin, birimlerinin standartlaştırıldığı zamanlardı Ocak ayı ve Bitcoin Pooled Madenciliği toplam 10.000 Mhash / s'ye ulaşmıştı. O tarihe kadarki en büyük Bitcoin ticareti # bitcoin-otc'de gerçekleşmiş ve : Üç Zimdollars (her biri yüz trilyon dolar değerinde Zimbabwe notları) 12 BTC ile işlem görüyordu. Ayın sonuna geldindiğinde Blok 105000'in üretilmesi ile, yaklaşık 21 milyon toplam tahmini toplamın% 25'inden fazlasına denk 5.25 milyon Bitcoins üretildi..9 Şubat 2011’de Bitcoin, MtGox'da 1.00 ABD Doları / BTC'ye ulaştı. Bitcoin tarihinde yeni bir ilk idi bu gelişme. İlk kez ABD doları ile denk bir  parite kazanmıştı ve hemen akabinde Slashdot ve Hacker Haberleri'nde US $ / BTC paritesinin izlenmesinin yanı sıra heyecanla başlayan buzz'la Bitcoin.org web sitesinde trafik artışı yaşanıyordu. 14 Şubat sevgililer gününde  Bitcoin Forumu'nun  Avustralya üyelerinden biri  1984  model Celica Supra'sını 3000 BTC'ye satmaya çalışıyordu  ve Bitcoins karşılığında bir araç teklif eden ilk kişi oluyordu. Şubat’ın son haftası WeUseCoins.com, Bitcoin kaynağına kaydoldu ve  Bitcoin'de en çok izlenen videolardan birini oluşturmaktaydı . Mart ayında Bitcoin Market web sitesine yapılan önemli bir güncelleme, minimum ticaret boyutunu azalttı ve  24 saat boyunca ticaret izni verip  yürütülen işlemler için ödemelerin Bitcoin ile yapılmasını sağladı. Sonrasında Jed McCaleb, MtGox'u Japonya'nın Tibanne şirketine sattıktan sonra ıyor. Toplam 900Ghash / saniye'lik yeni bir Bitcoin ağ hesaplama hızı(network computation speed) yeni bir seviyeye ulaştı. 18 Mart 2011 ‘de daha önce  9 Şubat tarihinde 1.00 ABD Doları / BTC'nin en yüksek seviyesini gördükten sonra Bitcoin altı haftalık bir düşüşle yaklaşık 0,70 ABD Doları / BTC döviz kuruna geriledi. 27 Mart’a gelindiğinde sahneye İngiliz Sterlini de girmişti. Britcoin açıldı ve Bitcoins ve İngiliz Pound Sterling (GBP) değişiminin ilk pazarı haline geldi.Mart’ın sonunda Bitcoin Brasil açıldı. Bitcoins ve Brezilyalı Reals'in değişiminin ilk piyasası oldu bu.





 

5 Nisan 2011 de  BitMarket.eu açılışıyla beraber, Bitcoins ve Polonya złoty, Euro ve diğer birçok para biriminin değişimi için ilk pazar olmuştu. Bir başka tarihi anda bu idi. İlk Bitcoin put opsiyon sözleşmesi # bitcoin-otc'de satılmış , sonrasında 23 Nisan’da MtGox'ta, BTC / Amerikan Doları döviz kuru Avro ve İngiliz Sterlini Poundu ile pariteye ulaşıp geçen Bitcoin para stokunun değeri 10 milyon ABD Doları idi. 27 Nisan’da VirWoX,  Second Life Lindens'e karşı Bitcoins ile ticarete başlamış ve sanal bir para birimine karşı Bitcoins' ile ticarette ilk pazar haline gelmişti. Haziran ayı MtGox'da, döviz kuru BTC başına 10 ABD doları ediyordu. Sonrasında Tonal Bitcoin, Bitcoin Market'teki TBC başına 0,01 ABD dolarına ulaşarak ilk kez ABD cent'iyle parite kazandı. Yine Haziran ayında  Bitcoin Market, dolandırıcılık yüzünden PayPal ticaretini durduruyordu.

 

Bir kaç gn sonra ise MtGox'daki Bitcoin fiyatı,o zamana kadar olan en yüksek değeri yakalamış  31.91 $ 'a ulaşmıştı ve 206 milyon ABD doları civarında bir piyasa değeri vardı. Aradan 4 gün geçmişti ki 10 ABD doları seviyesine indi.Burada bu tarihi, anlara dikkat çekmekteki gaye Bitcoin’in ne kadar hızlı ve çarpıcı oranlarda yükselip, alçalabileceğinin altını çizmektir. Bu gelişme tarihe Great Bubble–Büyük Balon olarak geçmişti o zamanlar. 13 Haziran'da Bitcoin Forum üyesi Allinvain, 25.000 BTC'nin cüzdanından çalındığını iddia ediyordu. O dönemde döviz kuruyla tutar karşılığı 375bin ABD Doları civarındaydı. O zamana kadarki en büyük  Bitcoin hırsızlığı idi bu. 14 Haziran günü WikiLeaks, isimsiz Bitcoin bağışlarını kabul etmeye başlaması da BTC’nin  tarihinde bir ilk oldu. 19 Haziran’da MtGox, hileli ticaretle sonuçlanan önemli bir güvenlik ihlalinden etkilenmekte ve sitenin yedi gün boyunca kapanmasına maruz kalmıştı . İhlal, MtGox veritabanını, kullanıcı adlarını, e-posta adreslerini ve 60.000 hesaba ait şifre karmalarını içeren bir kullanıcı sızıntısıyla ilgiliydi . Olay açığa çıkınca yüzlerce binlik Bitcoins için satma emirleri verilen bir yönetici hesabına (admin account) erişilmesi sonrasında  MtGox fiyatı Bitcoin başına 17.51dolardan 0.01 dolar  seviyesine gerilemişti Elektronik Sınır Vakfı oarak Türkçeleştirilebilecek olan  Electronic Frontier Foundation((EFF) yasal belirsizlikler nedeniyle Bitcoins şeklinde bağış kabul etmeyi durdurmuştu bir kaç gün içinde. BitPay, Bitcoins için ilk akıllı telefon e-cüzdanını piyasaya sürdüğnde 29 Haziran 2011 idi.19 Temmuz’da Mike Hearn, müdürü Tadek'in dünyanın ilk Bitcoins NFC alıcısı olduğunu söyleyerek kayıtlara geçti. Burada bahsettiği Near Field Communication’un kısaltması olan NFC yani Yakın Alan İletişimi ise iki elektronik cihazın kolay, basit ve güvenli haberleşmesi için tasarlanmış kısa mesafe temassız teknoloji standardına bir atıftır. .Ağustos’un 20 sine gelindiğinde İlk Bitcoin Konferansı ve Dünya Fuarı, New York City, NYC 'da yapıldı. 6 Eylül 2011’de Mike Caldwell, Casascius Madeni paraları adlandırarak ilk kez fiziksel Bitcoins basımına başlaması da tarihi anlardan biri idi Bitcoin için. Kasım ayında bir konferans daha oldu. 2011 Bitcoin & Gelecek Teknoloji Avrupa Konferansı Prag, Çek Cumhuriyeti'nde gerçekleştirildi. 201 yılının sonunda Tek bir işlemde tek bir blog ile 171 BTC  ile 157235' lik  işlem (transaction) de o zamana kadar kaydedilmiş en yüksek meblağ idi.

 

Dünyadaki ikinci en büyük Bitcoin değişimi olan TradeHill,2012 Şubat ayında geçkleşmişti. Aynı ay içinde Bitcoin Magazine-Bitcoin Dergisi, Bitcoin ve kripto para birimi ile ilgili makalelerle başlattı.Sonrasında bir başka Bitcoins hırsızlığı daha oldu. 228.000 ABD doları değerindeki 46.bin’den fazla BTC 2012 yılının Mart ayında çalınmıştı. 24 Nisan 2012 tarihinde Bitcoin Virtual Currency: Unique Features Present Distinct Challenges for Deterring Illicit Activity  isimli  Bitcoin Sanal Para Birimi: Eşsiz Özellikler Yasadışı Faaliyetin Engellenmesine Yönelik Mevcut  Zorluklar başlıklı FBI raporu  sızdırılmıştı. Olay Bitcoin ödeme yöntemlerinin silah ve uyuşturucu için yasadışı işlemleri kolaylaştırabileceği endişelerine dikkat çekmişti. Temmuz ayında Bitcoin statrtup incubator (kuluçka) lansmanı yapıldı. Ağustos’ta Dört Bitcoiner’ın, Bitcoinica'ya sözleşme, ihmali(breach of contract)  ihlali (negligence)  ve  daha üç  ayrı konudan suç duyuurusunda bulunmasıyla konu yargıya aksetti. Ayn günlerde Charlie Shrem, bir Bitcoin transfer hizmeti olan BitInstant üzerinden bir Bitcoin banka kartını tanıtmayı planladığını açıkladı.Eylül ayında Bitcoin madencilik donanımını geliştirmek için bir İsveç ortak girişim olan KnCMiner tasarlandı.3 Eylül 2012’de dördüncü en büyük ABD Bitcoin mübadelesi olan Bitfloor, saldırıya uğradı ve elinde olan Bitcoins'in çoğunluğu olan 24.000 BTC (ki hırsızlık gerçekleştiğinde yaklaşık karşılığı US $ 250.000 değerinde idi) kaybedildi. Olayda güvenliği ihlal edilen sunucular, cüzdan anahtarlarının (wallet keys) şifrelenmiş yedek dosyalarına (backup files) erişilmesine neden olmuştu ve tüm exchange işlemleri duraklatılmıştı. Bitcoin Foundation (Bitcoin Vakfı) 'da o zamanlarda faaliyetine başlamıştı. Kasım 2012 2de WordPress.com, Bitcoins'i kullanıcılara yükseltme satın almak (purchase upgrades) için bir ödeme şekli olarak kabul ettiğini açıklamıştı. Yılın sonunda Bir Avrupa bankası olarak lisanslanacak olan ilk Bitcoin değişimi, Avrupa düzenleyici çerçevesinde faaliyet gösteren Bitcoin Central olmuştu.

 

2013 yılına gelindiğinde Ocak ayında Bir Bitcoin ödeme işleme şirketi olan BitPay, tacirleri için 10.000 Bitcoin işlemini geçtiğini ve herhangi bir ödeme dolandırıcılığı bildirilmediğini bildirdi.Şubat’ta PizzaForCoins.com açıldı ve Bitcoin istemcisinin 0.8 sürümünn piyasaya çıkmasıyla Bloom Filtreleme ve geliştirilmiş indirme hızlarını (download speeds.)  da beraberinde getirdi. Öte yandan Internet Archive, çalışanlarına Bitcoins ödenecek şekilde BTC bağış kabul etmeye başlamıştı.Şubat sonu Bitcoin'in ticaret değeri 2011'den  beri  ilk kez tekrar 30 ABD Doları'na ulaşmıştı. Burada da dikkat çekeceğimiz husus gelişmelerin geçmişte yakalanmış bir seviyeye ancak iki sene sonra ulaşabildiğini vurgulamaktır. 601 gün içinde ilk kez en yüksek seviyeye ulaşan MtGox döviz kuru, 8 Haziran 2011'de 31,91 $ pikini kırdığında takvimler 28 Şubat 2013’ü gösteriyordu. Jason King tarafından işletilen Pensacola evsiz barınağı Sean's Outpost, Mart ayında Bitcoin bağışlarını kabul etmeye başladı..17 Mart’ta Let’s Talk Bitcoin!  Adlı audio şov (Haydi Bitcoin’ Konuşalım!) programı Ilk bölümüyle Adam B. Levine tarafından başlatılmış ve daha sonra Andreas M. Antonopoulos ve Stephanie Murphy PhD de programa ortaklaşa ev sahipliği yapmıştı. 18 Mart’ta The Financial Crimes Enforcement Network -Birleşik Devletler Hazine Bakanlığı Mali Suçları Uygulama Ağı (FinCEN),  Sanal Para Birimleri Yöneten, Değiştiren veya Kullanan Kişilere yönelik    Sanal Para Birimleri Üzerindeki konumunu belirleyen FinCEN Yönetmeliklerini yayımlamıştı.Nisan ayında MtGox ve diğer borsalarda Bitcoin değeri 100 ABD Doları'nı aşmıştı.Görüldüğü gibi iki ay içinde kayda değer bir hızlı yükseliş daha yaşanmıştı. Dahası 10 Nisan 2013 ‘te Bitcoin, bir önceki yıl sadece 13 $ iken  266 $' lık rekor bir seviyeye ulaşmıştı. Arkasından bir siber-saldırı daha patladı. Mayıs ayında Online oyun şirketi ESEA, Bitcoins'i mayınlamak için gizlice müşteri bilgisayarlarını kullanmaya çağırıldı. Dünyadaki ilk Bitcoin ATM, San Diego, California'da piyasaya sürüldüğünde takvimler 2 Mayıs 2013’ü göstermekteydi. 14 Mayıs'ta Birleşik Devletler Vatan Güvenliği Departmanı ( Department of Homeland Security), MtGox'un bir yan kuruluşuna ait bir Dwolla hesabından "Birleşik Devletler Kanunu 1960'a uygun olarak (18 U.S. Code 1960.”) bir" para aktarma işi "olarak kayıt altına alınamaması iddiaları gerekçesiyle 2,9 milyon ABD doların  tutarında  meblağa el koydu.Bir kaç gün sonra PrimeDice.com, Bitcoin bahislerini kabul eden bir çevrimiçi casino platformu olarak hizmete girdi.Bir hacklenme olayı daha yaşandı.

 

 

 

 

Fotoğraflar : http://historyofbitcoin.org/ sitesi

 

Aradan geçen yıllar içinde günümüze kadar benzeri fiyat düşüşleri ve yükselişleri, hacklenmeler, konferanslar, kabul edilen bağışlar vb  pek çok gelişme daha yaşandı Sanal para Bitcoin, 2016'yı geride bırakırken yılın en çok kazandıranları arasına girmeyi başarmıştı.Bir yıl içinde yüzde 107 değer kazanan Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi kurumlar ile birçok merkez bankasının dikkatini çeken Bitcoin, pek çok  para birimini, borsayı ve emtiayı geride bırakarak en çok getiri sağlayan yatırım aracı olma konusunda iyiden iyiye dikkatleri üzerine çekmekteydi .

 

Sonuç olarak Ethereum, Ethereum Klasik, DASH, Factom, Litecoin, Qtum, Monero, Augur, Ripple ve Zcash gibi kayda değer pek çok kripto para birimi arasından sivrilerek yıldızı parlayan  Bitcoin ( BTC)’nin  yükselişi henüz “ Güvenli bir liman” olarak görülmesi için yeter sebep değil.Tarihi zirvelere arka arkaya tırmanmakla birlikte, hem aşağı hem de yukarı yönlü riskleri bir hayli  fazla olan  ve finans piyasaların giderek daha fazla ilgi duymakta  olduğu,  tüm risklere ragmen yine de cazibesini sürdüren Bitcoin’in  ABD kullanılmaya başlaması halinde dünyada geçerliliği olacağına yönelik görüşler hakim vaziyette. Diğer yandan 2017 senesi başından  bu yana  yüzde 200  değerlenen  alternatif para birimlerinden mezkur  dijital para  (BTC)  için  stratejist ve analistler iki farklı görüşü savunmakta. Buna göre   BTC’nin volatile paralar arasındaki yükselişi ya devam edecek ve tutunacak ya da balon patlayacak.

 

Kısaca finans piyasasındaki kanaat önderlerinin bakışına göre “Bitcoin (BTC) ya satın alann elinde patlayacak ya da almayan bin pişman” Bir diğer anlamda Tarihin ilk para birimi Sümer’in arpasından, takasa, oradan altına, madeni paraya, banknota oradan da   Bitcoin’e uzanan kısa bir yolculukta kaç arpa boyu yol gidebildik bunu hesaplamak, bugün Bitcoinin yarınını görmekten belki de daha kolay.


[ii] History of Bitcoin -The world's first decentralized currency. http://historyofbitcoin.org/ 2007  Satoshi Nakamoto... the legend According to legend, Satoshi Nakamoto began working on the Bitcoin concept in 2007. While he is on record as living in Japan, it is speculated that Nakamoto may be a collective pseudonym for more than one person.

[iv]  November 9, 2008 The Bitcoin Project hits SourceForge The Bitcoin project is registered on SourceForge.net, a community collaboration website focused on the development and distribution of open source software.

  

Comments